top of page

Løbekomet og far til 4 - Jesper Andkjær Larsen!
Jesper Andkjær Larsen er 42 år og opvokset i Brønshøj. Han arbejder som Hf-lærer i Hillerød, og underviser i historie og samfundsfag. Han bor med sin kæreste, og 4 døtre på Amager, hvoraf de to er helt nyfødte tvillingepiger! Så man kan godt sige at der er fuld fart på tilværelsen. Derudover løber han mellem 90 og 140 km om ugen, og 2019 har været en helt vanvittigt løbeår med store forbedringer og flotte præstationer. Vi har taget en snak med Jesper om løb og det at jonglerer med alle boldene i luften samtidig: Løbeambitioner og nyfødte tvillinger i huset "Jeg har været begunstiget af at have haft fokus på konkurrencer i perioden op til og lige efter tvillingernes fødsel i slutningen af august. Det betyder, at jeg har nedtrappet og restitueret en del, hvilket har givet mindre træningstid i den periode. Det har været helt bevidst, og i fremtiden må jeg accepterer en mindre programstyret træning. Jeg har dog ikke opgivet fremtidige forbedringer. Min kæreste har også været helt utrolig forstående, og uden hendes opbakning og velvilje, havde tingene ikke kunne lykkes", fortæller Jesper. Jesper har leveret nogle meget imponerende resultater igennem et stykke tid, og fortæller om hvad han mener er årsagen til det:

"Jeg tror at nøglen ligger i en fornuftig grundtræningsperiode fra november 2018 - marts 2019. Der har jeg fået bygget en solid base op på udholdenheden og har derfor kunne træne hårdt i de specifikke intensive perioder op til konkurrence. Mine forbedringer er kommet snigende gennem årene og har føltes helt naturlige for mig. Jeg tager altid ét løb ad gangen, hvor der kun er fokus på det næste store løb i forhold til min træning. Det er ikke særlig langsigtet og jeg har ikke haft en masterplan om at nå specifikke tider indenfor X antal år. Derfor har jeg heller ikke stress over hvis noget skulle mislykkedes", siger Jesper. "Jeg stoler på, at det jeg gør bringer mig der hen hvor jeg vil, og at mine tider år for år bekræfter, at jeg gør noget rigtigt. At træne efter Hechmannmetoden, skal have en stor del af æren for de forbedringer jeg har oplevet!", siger han. Træningen i HMRC

"Jeg har løbet for eliteklubben HMRC (Hechmann Mikkeller Racing Club) siden 2017, og det var oprindeligt for at få licens til at stille op i DM til konkurrencer, men også for at få en social dimension ind i mit løb. Mit løb har altid været relativ ’ensomt’, men træning sammen med andre giver en hel del, trods mine logistiske vanskeligheder jvf. mit travle privatliv. HMRC har de senere år givet mig en masse fede oplevelser og venskaber og er også årsag til en stor del af mine forbedringer", fortæller Jesper. "Når jeg træner selv, foregår det primært på Amagerfælled, og generelt på bløde underlag, og jeg kan nok bedst lide de halvlange træningsture på mindst en time med indlagte tempo, der får pulsen godt op. Hechmanns træningsprincipper passer fantastisk til mig og jeg kan mærke den store fordel ved udholdenhedstræning. Den holder mig næsten skadesfri og har virket for mig forbilledligt", supplerer han. "Typisk træner jeg 7-10 gange om ugen: Morgenture i let jog helst 2-3 gange om ugen og ellers så tæt op ad Hechmanns program som muligt. Det giver en varieret træning med fokus på udholdenhed. Typisk ligger jeg mellem 90-140 km om ugen i de intense træningsperioder".

De største øjeblikke " Det er svært at udpege enkelte løb, som har betydet mest i min løbekarriere, men Copenhagen Marathon i 2018, hvor jeg første gang kom under 2.30, var stort! En milepæl jeg aldrig nogensinde havde forestillet mig at skulle nå. Oprindeligt ville jeg bare under 3 timer på maraton tilbage i 2015. Men det ene løb tog det næste og forbedringerne kom nemt for mig. Jeg kunne dog godt mærke, at da jeg nærmede mig 2.30, ville det blive sværere og kræve noget ekstraordinært. Noget jeg selv tvivlede på om jeg havde niveauet til. Men det lykkedes! Og derudover er jeg stolt over at have løbet 32 Eremitageløb i streg. Min far meldte os til i 1987 og jeg har løbet det lige siden. Det løb betyder meget for mig og har formet mig som løber. Det er altid en fornøjelse at løbe i Dyrehaven", siger Jesper og smiler.Motivation i en travl hverdag

"Jeg er motiveret af ønsket om personlig forbedring. Alt hvad jeg træner op til, er bundet op på et specifikt mål - oftest en bestemt tid - typisk til et maratonløb forår og efterår. Jeg kan dog godt mærke, at den tid jeg bruger og som presser mine omgivelser også skal give et afkast, der gør det værd, at jeg bruger så meget tid på træning. Så når jeg når til løbsdagen, siger jeg til mig selv: " Jeg skal præstere for at ’komme hjem’ med en succes, der kan deles med familien", siger Jesper. "Efter at have løbet som motionsløber i 90’erne og 00’erne, kom jeg væk fra løb efter mine to første børn kom til. Berlin Marathon i 2013 løb jeg i tiden 3.28, og det bragte mig lidt tilbage, men jeg følte at jeg var blevet tung og langsom. Skæbnen ville så, at jeg efter en skilsmisse i 2014 fik ufrivilligt meget fritid, da jeg pludselig boede langt fra mine børn. Så jeg tænkte lidt at jeg havde to valg: Enten sætte mig i sofaen og græde mig selv i søvn eller at prøve at bruge tiden til noget konstruktivt. Jeg valgte det sidste og begyndte at løbe meget. Om det er konstruktivt skal jeg ikke kunne sige, men det har bragt mig hen hvor jeg er nu", siger Jesper.


Copenhagen Half Marathon 2019

Senest løb jeg Copenhagen Half Marathon og det gik helt fantastisk. Jeg havde håbet på sub 70 minutter, og min form var til det, men med et 50 km VM i Ultraløb fjorten dage før, var det lidt en ubekendt i forhold til friskheden - samt selvfølgelig de nyfødte tvillinger. Jeg var derfor lidt pessimistisk i forhold til vinden på dagen, men kom fornuftigt fra start med min holdkammerat Tore Deleuran Nielsen fra HMRC. Vi lagde ud i 3.20 pr km, som føltes ok. Tore trak mest, da jeg oftest har svært ved at finde rytme, så føringer blev det ikke til så mange af. Den sidste del af løbet, var der en del medvindsstykker og i takt med, at vi overhalede flere og flere løbere, steg selvtilliden. Sub 70 min. var tæt på og vi måtte da også spurte hårdt op ad Øster Allé for at nå det. Det var en kæmpe forløsning at komme under, og ikke noget jeg havde regnet med, da vi drog afsted", fortæller en glad Jesper.


Tiden blev i øvrigt 1:09:53 og var en personlig rekord for Jesper. Til det omtalte VM i Ultraløb på 50 km fjorten dage før, slog Jesper dansk rekord i tiden 3:03:42 og blev nr. 23 i verden. "Claus Hechmann er min træner i HMRC, og sørger for at teste mig op til de store løb, så jeg sikrer mig, at jeg kan holde en specifik kilometertid under givent løb. Heldigvis holder det stort set altid. Programmerne kan jeg så godt som i hovedet, trods den store variation", siger Jesper, som har trænet efter programmerne i 'Løb som eliten' i flere år. Næste mål: DM ved HCA Marathon i weekenden "På helt kort sigt er DM ved HCA Marathon i weekenden mit næste mål. Hoved og krop er lidt brugt, men håber jeg har et sidste løb tilbage i kroppen i denne sæson. Jeg håber også, at vores team i HMRC kan vinde guld! Eremitageløbet i oktober giver sig selv, da jeg er med hvert år, og derudover håber jeg på et godt Copenhagen Marathon i 2020. Trods alder og livsomstændigheder, føler jeg mig ikke færdig", slutter Jesper.................................................... Tak til Jesper for at fortælle sin løbehistorie! Vi ønsker Jesper held og lykke i weekenden og er også sikre på at han slet ikke er færdig ;-)

663 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page