top of page

I gang igen efter dit maraton


Kroppen er øm og træt, og du er sikkert helt høj over at du gennemførte dit maraton dagen før. Du gjorde, hvad du kunne, du gav, hvad du havde, og du lovede dig selv mange gange undervejs, at du aldrig gør det igen. Dog kan du mærke en rastløshed. Men…. her dagen derpå, kunne det alligevel være fedt at skrue på knapperne og nå et nyt mål. Og du vil egentlig bare i gang hurtigst muligt.

Vi anbefaler altid, at det i ugerne efter et maraton eller en halvmaraton, hvor du løb all-out, er lystbetonet træning, men hvad mener vi egentlig med det? For lysten til at løbe er der, og de nye mål vinker i horisonten, men kroppen er træt og benene ømme. Her er det vigtigt, at du lader fornuften råde frem for, at du synes, du bør træne, og du lader dig lokke af kammeraterne, der træner på livet løs.

Det er en god rettesnor, at du ikke må blive træt efter træningen, du bør ikke være mere øm i benene og du må ikke føle dig syg, da dit immunforsvar er svækket oven på den belastning, det er at løbe et maraton, hvor du presser kroppen maksimalt. Det er vigtigt, at du lytter til kroppen, og giver dig selv lov til at koble helt fra.

Du skal på den anden side heller ikke holde dig helt i ro, da musklerne har godt af at blive rørt lidt, og der kommer en øget blodgennemstrømning i muskelvævet, så affaldsstoffer som f.eks. mælkesyre bliver fjernet.

Et ugeprogram kunne se således ud:

Dag 1 - Cykel en lille tur med lav belastning og lavt tempo eller gå en tur i 20 min Dag 2 - Gå eller meget rolig jogging i 15 min Dag 3 - Pause eller en rolig svømmetur efterfulgt af en tur i sauna Dag 4 - Gå eller meget rolig jogging i 20 – 30 min Dag 5 - Cykel en tur med lav belastning/lavt tempo eller rolig jogging 30 – 40 min. Dag 6 - Pause eller en rolig svømmetur efterfulgt af en tur i sauna Dag 7 - Rolig jogging i 40 – 45 min

I de efterfølgende 3 uger kan du langsomt begynde at øge tempoet og tidsforbruget på dine løbeture, men løb ikke hurtigere end Ae1. I uge 4 kan du begynde at løbe intervaller igen, men hold dig en – to zoner lavere end programmet ellers ville byde på. Du kan booke Claus Hechmann til en times maratonrådgivning her.

874 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page